Op avontuur naar je eigen natuur

Vind meer balans in je voeding en leefstijl

Kris Schonken

voedinscoach | yin yoga teacher
0476/05.04.91

Gisteren zag ik een negenjarig meisje en haar mama die me gevraagd hadden om voedingsadvies. Ik vroeg aan het meisje: ‘weet jij wat dat is, een diëtiste?’ waarop ze antwoordde ‘iemand die zorgt dat je gewicht in orde blijft’. En wat zij daar zei, bleef hangen bij mij. Ze had deze info wellicht van een volwassene als uitleg gekregen. En het is een deel van de waarheid, maar ook niet meer dan een deel.

Ik ben in 1997 in Leuven afgestudeerd als diëtiste. Mijn loopbaan ging daarna een andere richting uit. Maar het uitreiken naar wat voedend is voor mij en anderen, telkens weer opnieuw, is in al die jaren nooit weggegaan. En ik heb het dan over voeding als in ‘eten’ maar ook voedende activiteiten, voedende emoties, voedende relaties,… De passie voor het menselijk lichaam en hoe je telkens weer naar nieuwe evenwichten op zoek gaat, doorheen alles wat je te verteren krijgt in dit leven,  is nooit weggegaan. Het contact maken met je lichaam en beter leren luisteren naar het fluisteren, zodat het niet hoeft te schreeuwen, dat is nooit weggegaan.

Begin dit jaar kwam ik in contact met de groepspraktijk waar ik nu werk. Ze waren daar op zoek naar een diëtiste en ik was op zoek naar een geschikte werkplek om die passie van mij alsnog verder neer te zetten en er mijn beroep van te maken. We hadden een gesprek over de titel die op de website zou komen. Voor mij kwam “voedingscoach” het dichtste in de buurt van hoe ik dit werk zie. Mijn collega suggereerde om ‘voedingscoach’ te combineren met ‘diëtiste’, omdat deze laatste titel in het medisch milieu laagdrempeliger is en er dus gemakkelijker zou doorverwezen worden naar een diëtiste. Zo gezegd, zo gedaan.

En nu na mijn gesprek met dit meisje, besef ik van waar mijn weerstand komt tegen het woord ‘diëtiste’. Ik zie mijn opdracht immers veel ruimer dan ‘iemand die zorgt dat je gewicht in orde blijft’.  Ik wens mensen warm te maken om naar hun lichaam te luisteren en er ondersteunend mee om te springen in plaats van allerhande symptomen te verdringen. Een gewicht dat gezond is en bij je past is het resultaat van de aandacht die je besteed aan de signalen van je lichaam en hoe je daar op reageert, of je die signalen ernstig neemt en er mee aan de slag gaat of niet. Natuurlijk kan je daar ook wat externe kennis bij gebruiken en die kan een diëtiste of voedingscoach je zeker geven.  Maar het is veel meer dan alleen kennis van buitenaf. Wanneer je kiest om te luisteren naar je lichaam en het leert te geven wat het werkelijk nodig heeft, dan word je vitaler en gelukkiger en dan verdwijnt het symptoom van bijvoorbeeld overgewicht als vanzelf, maar het is geen doel op zich.

Dit is geen quick fix, maar wel een duurzaam proces, met vallen en opstaan mogelijks ook, het leven zoals het is. Maar je kan er wel voor kiezen, op elk moment in je leven, om een start te maken om meer naar dat lichaam te luisteren en er met moed, speelsheid, geduld en liefde telkens weer een beetje beter voor te gaan zorgen. En dat is waar ik je, naast het geven van informatie, heel graag bij coach!

Voedzame groetjes

Kris Schonken

voedingscoach – diëtiste

Share This