Lichaams- en klankwerk 

De wijsheid van ons lichaam

Als mens zijn we biologisch voorgeprogrammeerd om ons voort te planten en te overleven. Als kind zijn we afhankelijk van onze ouders en verzorgers om te overleven. We passen ons aan zodat onze overlevingskansen zo hoog mogelijk zijn in een bepaalde context. Zodat we sociaal aanvaard worden ook in die context. Doordat we ervaren welke gedragingen een positief gevolg hebben en welke niet, ontwikkelen we zichzelf herhalende patronen. Ook het verhaal dat we maken over onszelf en de wereld rondom volgt deze patronen. In ons hoofd worden deze patronen, dé waarheid, onze vertrouwde bril waardoor we naar de wereld kijken. We hebben mogelijks nog niet door dat die kijk relatief is en gekleurd door onze patronen.

Patronen horen bij ons leven en  zijn helpend, net zolang tot ze niet meer helpend zijn. Op een gegeven moment kan er ervaren worden dat de patronen, waarvan we dachten dat ze ons ‘veilig stelden’ die kracht niet (meer) hebben. Een ingrijpende gebeurtenis zoals het overlijden van iemand die ons genegen is, een nieuwe levensfase, een conflict met iemand dat niet opgelost geraakt,… we noemen dat stresserende situaties omdat we ervaren dat onze vertrouwde patronen er geen antwoord op bieden. Er ontstaat verwarring en twijfel.

Wanneer dit gebeurt is dat een uitnodiging van het leven zelf: het is een uitnodiging om te herverbinden  met onze eigen levendige natuur in plaats van onze aangepaste gedragingen om te overleven. Een uitnodiging om de stap te maken van overleven naar leven. Op avontuur te gaan naar je eigen natuur. Zo kan je er na een tijdje naar kijken, maar wanneer je in het begin op zo’n kantelpunt gekomen bent, kan je dat ervaren als de grond die onder je voeten vandaan wordt geslagen of het kan aanvoelen als een beetje sterven . Je hebt  mogelijks nog niet door dat dat stukje plaats zal maken voor meer potentieel, levendigheid en authenticiteit. Dat komt pas achteraf en het vraagt mogelijks een  portie transformatiewerk.

Ons lichaam is een zeer trouwe bondgenoot en krachtige hulpbron om dit proces stapje voor stapje aan te gaan. De taal van het lichaam, de klanken en bewegingen die het lichaam maakt kunnen onze trouwe gids zijn in dit proces.

Tijdens een sessie klank en lichaamswerk, nodigen we het brein uit om te leren observeren en nieuwsgierig te worden naar wat de taal van het lichaam ons te vertellen heeft. We gaan dat niet analyseren, we gaan dat leren ervaren en observeren, we leren onze eigen ervaringen dragen. We leren er vertrouwd mee te worden. We zoomen in en we zoomen uit. We gaan op avontuur en leren ervaren waar ons lichaam zich aangepast heeft om te overleven, om in de puzzel te passen, waar we geleerd hebben defensief te reageren, te vluchten of te bevriezen. Wanneer we die patronen leren ervaren, observeren, ermee te ontspannen, maken ze zich losser en worden we vrijer in beweging, klank én veranderen de oude verhalen die  onze kijk op de wereld kleuren naar nieuwe meer levengevende manieren om in het leven te staan. We laten de overlevingsmechanismen stap voor stap smelten en komen meer tot leven in plaats van te overleven.

Dit is geen quick fix, het is wel een wonderbaarlijk, boeiend en levengevend procces . We komen hierbij meer en meer in onze kracht en krijgen helderheid in wat ons te doen staat in dit leven om een unieke en vervullende bijdrage te leveren aan het grotere geheel.

In dit proces loop ik graag een stukje met je mee, maak ik samen met jou een start en faciliteer ik het proces van overleven naar leven.

Spreekt dit je aan? Welkom om kennis te maken.

Kaders die de grondslag vormen voor dit werk

Vocal Sound Healing ~Songdance

Hope-methodiek ~Timotheus

Stembevrijding ~ Jan Kortie en Agnes Ardui

Polyvagaal Theorie ~ Steven Porges

Mindfuless ~ David Dewulf

Meridiaanleer ~ Oosterse Geneeskunde

Yin Yoga en de fasciaweefsels

IMS®

Kris Schonken

flow- facilitator
0476/05.04.91

Contact