De vijf smaken zoet, zuur, zout, bitter en scherp hebben ieder een eigen uitwerking op ons lichaam. Wanneer je een gerecht maakt waarin de vijf smaken vervat zitten, trakteer je jezelf op een gebalanceerde creatie die bij jou in je lichaam meer balans creëert. Wanneer we koekjes en gebak kopen in de winkel, dan zijn de zoete ingrediënten doorgaans het meest dominant aanwezig. Met onderstaand recept doen we dat eens anders en combineren we de vijf smaken. Bovendien zoeten we de koekjes met peer en worden ook de vezels, vitaminen en mineralen meegenomen. Dus genieten en voeden gaan hier hand in hand.
ingrediënten (20 koekjes)
75g pecannoten +20 noten voor de afwerking (zoet)
300g rijpe peer (zoet)
100g havermout (scherp)
1/2 theelepel wijnsteenbakpoeder (zuur)
1/2 theelepel kaneel (zoet)
1/4 theelepel gemberpoeder (scherp)
1/4 theelepel gemalen kardemom (scherp)
1/4 theelepel cacao (bitter)
aan de slag
hak de 75g pecannoten tot grof meel
spoel de peer en snijd ze in stukken met de schil en mix tot een gladde puree
meng de perenppuree, het pecannoten meel, de havermout, het bakpoeder en de specerijen en laat 10 minuutjes staan
maak ongeveer 20 balletjes van het deeg
druk ze tot schijfjes en versier met een pecannoot
laat de koekjes gedurende 20 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 180 graden