Op avontuur naar je eigen natuur

hervind je veerkracht en ervaar meer moeiteloosheid en flow

Kris Schonken

flow facilitator
0476/05.04.91

 

Binnenkort is het zo ver, dan geef ik een eerste workshop voor mijn project ‘op avontuur naar je eigen natuur’. In de aanloop daar naartoe heb ik dat allemaal wat voor te bereiden en kom ik onder andere toe aan het puntje ‘mezelf voorstellen in mijn rol als voedingscoach’. Dus reflecteer ik even: wat is mijn betrachting eigenlijk als voedingscoach?

Anno 1987, bij mijn eerste bezoek aan de diëtiste, was calorieën tellen nog hot. Wat mij betreft zijn er ondertussen zinvollere invalshoeken om aan gezonde voeding te werken. Toch merk ik bij mijn cliënten dat deze manier van met voeding bezig zijn er nog stevig ingebakken zit. Ik vertel hen dan over het effect van voeding op de bloedsuikerspiegel en op de darmflora en nodig hen uit om met deze sleutels aan de slag te gaan op weg naar een vitaler leven. En wat met intuïtief eten? Deze term klinkt mogelijks meer motiverend en uitnodigend als je al allerlei dieetpogingen ondernomen hebt, maar toch zou je wel eens bedrogen kunnen uitkomen als je deze bewoordingen een te romantische en vanzelfsprekende invulling geeft.

Ik besef doorheen deze reflectie dat het mijn betrachting is om cliënten vrijer te kunnen laten worden in hun manier van met voeding bezig zijn. Ik wens hen in contact te brengen met een eindeloos veld van mogelijkheden waaruit ze kunnen kiezen wat ze eten en hoe ze leven. Eten vanuit overvloed én in verbinding met het lichaam en wat dat ingenieuze lijf nodig heeft. Klinkt als muziek in de oren? Is het ook en toch vraagt het veel moed. Want… laten we er geen doekjes omwinden … op de weg daar naartoe komen we ook de tegenpool van vrijheid tegen: gebondenheid. Wanneer cliënten bij mij komen, zijn ze vertrouwd met eetpatronen die vaak al lang dominant zijn in hun leven. Over deze voedingsgewoontes an sich hoeft geen oordeel geveld te worden, voeding is immers nooit inherent goed of slecht. Alleen wordt het beklemmend voor mensen als ze merken dat ze geen andere keuze kunnen maken omdat ze zo vasthouden aan het vertrouwde of omdat het vertrouwde hen zo vasthoudt. Het is dus zaak om cliënten te begeleiden bij het loskomen van dat vertrouwde en hen uit te nodigen om het eens over een andere boeg te gooien. Hen de praktische tips daartoe te geven en in kaart te brengen wat ze nodig hebben om er voor te gaan. Het durft van hen al eens wat energie te vragen om uit die vertrouwde automatismen te blijven. Zet maar eens je borden in een andere kast en ga eens na hoe vaak je toch eerst de deur van de vorige kast opent om dan weer te beseffen dat je de borden in een andere kast gezet hebt. Zo gaat dat ook met voedingsgewoonten. Er is startenergie nodig om in die nieuwe gewoontes te stappen. Dat voelt dan bij het begin helemaal niet zo vrij of intuïtief. Het is maar wanneer de gebondenheid aan het oude vaak genoeg zonder gevolg blijft, dat er plaats kan komen voor het nieuwe en dan… komen we op het punt van keuzevrijheid en zo je wil intuïtie. Dat is de weg die we tijdens voedingscoachings samen bewandelen. Een interessante weg én niet zonder obstakels, geen quick fix, de natuurlijke ritmes van een leerproces dienen gerespecteerd te worden. Mocht het éénvoudig zijn, dan was er geen coach nodig. De boeiende weg van de hard working zone naar de magic zone!

Dus…

voor mijn nieuwe workshop:

Welkom allemaal,

ik ben Kris,

ik ben voedingscoach en help mensen de obstakels te overwinnen die ze tegenkomen op weg naar meer keuzevrijheid rond voeding en leefstijl.

Wat brengt jullie hier?

Share This